IBM German Spectrum Scale User Meeting

IBM are holding their German Spectrum Scale user group meeting on 28th February and 1st March 2018. In addition, there is also a beginners day on 27th February.

This event is organised by IBM and is typically mostly spoken in German. The agenda and registration details on the on the event registration page. The event will include both IBM presentations as well as customer and business partner speakers.

Spectrum Scale and Spectrum LSF User Meeting at ISC 2017

There is an IBM organized joint IBM Spectrum Scale and IBM Spectrum LSF User Meeting at ISC 2017. Agenda and spirit are similar to user group organized events. The the agenda includes user stories, updates on IBM Spectrum Scale and IBM Spectrum LSF, and access to IBM experts and your peers.

Please join us!

To attend, please email Fabienne.Wegener at so we can have an accurate count of attendees.

Monday June 19, 2016 – 12:00-14:30 – Conference Room Konstant

12:00-12:10  [10 min]  Opening
12:10-12:25  [15 min]  Spectrum Scale Support for Docker – Olaf Weiser (IBM)
12:25-13:05  [40 min]  IBM Spectrum LSF family update – Bill McMillan (IBM)
13:05-13:25  [20 min]  Driving Operational Efficiencies with the IBM Spectrum LSF & Ellexus Mistral – Dr. Rosemary Francis (Ellexus)
13:25-13:40 [15 min] Pawsey Site Report – Chris Schlipalius (Pawsey)
13:40-13:55  [15 min]  IBM Elastic Storage Server (ESS) Update – John Sing (IBM)
13:55-14:20  [25 min]  IBM Spectrum Scale Enhancements for CORAL – Sven Oehme (IBM)
14:20-14:30  [10 min]  Question & Answers

Looking forward to seeing you there!

Spectrum Scale User Meeting – March 8+9 , 2017 – Ehningen, Germany

There is an IBM organized Spectrum Scale User Meeting in Germany. Though, agenda and spirit are very close to the user group organized events. Conference language is German. This is a two-day event. There is an introduction day for Spectrum Scale beginners a day before on March 7.

Please register, if you plan to join:

Introduction day:


Mittwoch – 8. März 2017
09:00-10:00 Anmeldung und Networking
10:00-10:30 Begrüßung
10:30-11:10 Spectrum Scale Update
11:10-11:40 ESS Update
11:40-12:00 Bosch: SAP HANA auf ESS
12:00-13:00 Mittagessen und Networking
13:00-13:25 NEC: Spectrum Scale beim Deutschen Wetterdienst
13:25-13:45 Deutsche Bank: Leistungsoptimierung für Risk Management
13:45-14:05 m.a.x. it: SmartStorage – Software Defined Storage für mixed Workloads
14:05-14:25 DDN: AFM Use Cases
14:25-14:45 DESY: Transparent Cloud Tiering Proof-of-Concept
14:45-15:15 Kaffee und Networking
15:15-15:45 Tape & Spectrum Scale
15:45-16:05 Kundenvortrag: Flexibler Speicher für Spectrum Protect
16:05-16:50 Problem Determination
16:50-17:50 Bericht aus Kundenprojekten
17:50-18:00 Meet the Devs
18:00-20:00 Get Together

Donnerstag – 9. März 2017
08:30-09:00 Kaffee und Networking
09:00-10:00 1. Breakout Session
1) Spectrum Archive und Spectrum Scale ILM (Einführung)
2) Lizensierung und TCOnow
3) GUI und REST API (Meet the Devs)
10:00-11:00 2. Breakout Session
1) Hadoop Integration (Einführung); Immutability (Einführung)
2) Spectrum Protect Integration (Fortgeschrittene)
3) NFS und SMB (Meet the Devs)
11:00-12:00 3. Breakout Session+
1) AFM (Einführung); Einsatz von AFM bei CSI
2) Automation von Storage Services (Fortgeschrittene)
3) Object und SwiftHLM (Meet the Devs)
12:00-13:00 Mittagessen und Networking
13:00-13:25 SVA: Ein Einblick in HPC @ Bosch
13:25-13:45 Mellanox: Warum eigentlich High Speed Interconnect?
13:45-14:05 Lenovo: Distributed Storage Solution (DSS) for Spectrum Scale
14:05-14:30 Kaffee und Networking
14:30-15:30 Bericht von IBM Almaden Storage Research
15:30-16:00 Abschlussdiskussion